sâmbătă, 19 mai 2012

Cu si despre suferinta

Am fost rugat de draga de Oana sa ii scriu ceva despre suferina si importanta ei in viata mea. In copilarie (n.b. acum cativa ani, pe cand am deschis acest blog intr-o incercare de a-mi raspunde cine si ce sunt) as fi raspuns prezent cu bucurie. Acum, apatic, dupa vreo luna, sau poate doua, am reusit sa ma urnesc spre blog si sa-mi descopar parola.
Conform wiki "Pain is an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage"
Totusi exista si o parte pozitiva a acestei senzatii.
In sensul cel mai de baza te protejeaza. Cum? Cand esti mic, inveti despre lumea ta, prin intermediul parintilor sau prin intermediul experientelor personale. Fiecare durere pe care o experimentezi te ajuta ca intr-o zi sa o poti evita, daca acest lucru iti este benefic. Vei sti ca nu trebuie sa te apropii de foc prea tare pentru ca te arzi sau, stii ca nu trebuie sa fii neglijent cu rapoartele tale sau ce atribute sa nu cauti intr-o potentiala partenera. Toate aceste cunostinte dobandite prin suferinta, fizica sau mentala.
Totusi acest proces de invatare poate fi mai adanc decat sensul de baza, te poate ajuta sa intelegi si sa apreciezi aspecte pe care, in lipsa lui, nu le-ai putea aprecia. Poate empatie( eu nu bat covorul pentru ca-l doare, stiu, poate o reclama tampita dar porneste de la un lucru real, suferinta te poate face mai bun, traumatizat dar mai bun) pentru cei din jurul tau si o intelegere mai buna a sentimentelor care ii incearca. Sau poate aprecierea altuia care, in ciuda dificultatilor sa chinuie pentru ceva mai bun.
Un alt aspect al durerii si suferintei este modul in care iti poate arata cine esti cu adevarat. In conditii speciale omul va actiona automat, va lasa deoparte deprinderile sociale si inhibitiile care il opresc sa actioneze asa cum si-ar dori. Vei sti cine esti cand te confrunti cu o alegere dificila facuta in momente grele in care esti indurerat.
Sunt nenumarate expresii pentru a defini prietenii adevarati, cei care in vreme de restriste vor fi alaturi de tine. In prezenta durerii apar sentimentele reale, pure.
Lasand deoparte aspectul cognitiv exista si un aspect motivational. Cu cat esti mai nemultumit de durerea sau suferinta indurata cu atat esti mai dispus sa lupti pentru a o evita pe viitor. Durerea sau promisiunea absentei ei te poate motiva sa continui.
Nu in ultimul rand orice lucru bun cere sacrificii, efort sau poate durere. Poate pentru cusca cea noua a catelului te lovesti si poate curge sange. Cu cat intelegi ca acest sacrificiu a fost necesar cu atat poti sa te bucuri mai repede de rezultatele muncii tale.Durerea fizica nu este necesara intotdeauna dar cand se intampla este binevenita.
Ca un rezumat suferinta/durerea are urmatoarele roluri
Cognitiv
  • aspect formator
  • aspect relevator
Motivator
Complementar oricarei realizari.

Un comentariu:

Oana spunea...

Multumesc :)